Nyheter

26

sep

Så ska undernäring bland stadens äldre minska

Var tredje äldre person riskerar att drabbas av undernäring. En siffra som Enskede-Årsta-Vantör vill ändra på genom en app de döpt till just “Nollvision undernäring”. 

Det är inte första gången vi lyfter Nollvision undernäring som ett exempel på hur digitalisering kan skapa nytta för stockholmarna. Men så är det också ett fint exempel, som känns i både hjärta och mage. 

Näringsinnehåll i olika livsmedel, förslag på mellanmål, recept, bilder på tallriksmodell utifrån olika behov – allt är exempel på vad man kan hitta i “Nollvision undernäring”. Och allting presenteras på ett pedagogiskt sätt med många bilder och enkla förklaringar.

Sedan tjänsten lanserades för 1,5 år sedan har mycket hänt. Innehållet har kompletterats med exempelvis efterrätter och frukostar, för att representera dygnets alla måltider. 

Bilderna i appen har också blivit ännu mer pedagogiska, exempelvis visar de på hur man kan jobba med kontraster när man serverar mat. För vissa personer är det helt avgörande, utan kontraster kan vissa ha svårt att se maten eller riskera att välta ut glaset, om det smälter in i underlaget. 

Bilderna i appen visar även på skillnaden mellan att servera mat ur matlådor eller på tallrik. Man äter även med ögat och därför kan servering och uppläggning spela en stor roll för ifall maten äts eller inte.

Ett nytt kapitel i appen handlar om livsmedelshygien, efter önskemål från personal i hemtjänsten som vill komma ifrån de pärmar med papper som de idag behöver leta efter information i. Frågorna kan handla om hur man tinar frysa livsmedel, för att minska risken för att mikroorganismer förökar sig. 

När första året med appen följdes upp kom många bra synpunkter fram, som förvaltningsledningen nu har jobbat vidare med. Exempelvis framom att enkelhet är en viktig sak om appen ska bli ett användbart verktyg. Hemtjänstpersonalen inom Stockholms stad har samsungtelefoner och därför finns appen nu tillgänglig i Samsungs play-butik för en enklare nedladdning. 

Ett problem som framkom är att det har varit incidenter när hemtjänstpersonal med andra matkulturer exempelvis inte vetat hur man serverar sill, eller att man råkat steka falukorven med skinnet på. Därför finns det nu i den uppdaterade versionen av appen bilder på hur maträtterna ser ut och hur de ska tillagas. 

Annat material som ska stötta hemtjänstpersonalen som ofta har begränsad tid är enkla recept. Exempelvis kan färdig rostbiff från påläggs-hyllan serveras med potatis och sås, som ett alternativ till söndagsstek. 

Det är inte bara hemtjänstpersonalen som hjälps av appen. Även anhöriga använder den som ett stöd när de hjälper sina närstående.

-Vi får bara positiv feedback från användare och vi kan se på besöksstatistiken att många kommer tillbaka, vilket vi tolkar som att de gillar den. Nu vill vi se till att den får ännu mer spridning, säger Malin Ljung.

Mer om Nollvision undernäring:

https://smartstad.stockholm/2018/03/26/nollvision-undernaring-nu-som-mobilvanlig-e-tjanst/

https://smartstad.stockholm/2018/11/12/finalisterna-till-digitaliseringspriset-nollvision-undernaring/

 

0 kommentarer