Nyheter

9

jul

Här nomineras ÖDIS som finalister i Regiostars


Stockholmskommunernas gemensamma öppna data-initiativ ÖDIS är nominerade till det ärofyllda priset Regiostars som belönar Europas mest innovativa regionala projekt.

ÖDIS har nominerats i kategorin “Promoting digital transformation”, som en av 24 finalister av 199 tävlande. Kategorin belönar smart growth, övriga kategorier är “sustainable growth”, “inclusive growth”, “urban development” och “topic of the year”.

De nominerade finalisterna annonserades under en gala på EU Kommisionens huvudkontor i Bryssel under tisdagen, och en jury kommer att utse vinnarna i respektive kategori i oktober. I samband med att finalisterna annonserades öppnade även omröstningen för ytterligare en kategori “Public Choice”, som nu ligger uppe till 9 september.

Förutom äran, får vinnarna bra spridning på sitt arbete i och med tävlingen.

– ÖDIS är ett unikt regionalt samverkansprojekt och det är väldigt roligt att initiativet uppmärksammas i Europa. Förhoppningsvis kan det inspirera fler att göra samma satsning, säger Johanna Engman, Stockholms stads it-direktör.

Om Regiostars
Regiostars är ett pris som Europeiska kommissionen delar ut till EU-finansierade projekt varje år sedan 2008. Tävlingen belönar lyckade projekt och nya sätt att jobba med regional utveckling. Målet är att inspirera andra regioner och projektledare inom hela Europa. Under 2019 har det kommit in hela 199 bidrag till tävlingen.

Om ÖDIS
ÖDIS drivs gemensamt av Stockholms stad och Storsthlm med 26 medlemskommuner. Projektet finansieras även av Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Syftet med ÖDIS är att skapa nya möjligheter till tillväxt och innovation för små och medelstora företag genom att tillhandahålla regionalt täckande öppen data via standardiserade API:er. Prioriteringarna av vilka nya öppna data som ska tillhandahållas sker utifrån användarna av öppna data och deras behov.

ÖDIS belönades i juni med SKL:s digitaliseringspris Guldlänken.

0 kommentarer