Nyheter

6

nov

Innovationsdirektör Gunnar Björkman får KTH:s guldmedalj för industrisamverkan 2018

Vi säger grattis till Gunnar Björkman som den 16 november mottar KTH:s guldmedalj för industrisamverkan 2018. För första gången sedan priset instiftades 2008 går det till en medarbetare i Stockholms stad.

– Jag känner mig otroligt tacksam, ödmjuk och glad, säger Gunnar Björkman till KTH. Jag ser det som ett erkännande för det arbete vi gjort hittills. Egentligen är väl priset Stockholms stads och jag råkade stå i vägen.

Priset delas ut en gång om året till ”någon som bidragit till väsentliga och framgångsrika ingenjörsvetenskapsmässiga insatser inom området komplexa industriella system/anläggningar gärna med tonvikt på IT-system.”

Vilka är de största utmaningarna inom ditt område framöver?
– Innovationer och smarta lösningar finns, säger Gunnar Björkman. Utmaningen är att testa, skala och sprida dessa i hela organisationen. För att kunna göra det måste staden utveckla en kultur och ett ledarskap som bygger på tillit och mod.

KTH lyfter Björkmans arbete med att utveckla Stockholms stads sätt att ta tillvara teknikens och digitaliseringens möjligheter. De påpekar i sin motivering att han har visat ett mycket stort engagemang och intresse i arbetet med att bygga starka relationer mellan den akademiska världen, offentlig sektor och industri.

Vad är du mest stolt över att du uträttat som innovationsdirektör?
– Att staden börjat etablera ett konkret samarbete med akademi och näringsliv som bygger på en förståelse för varandras utmaningar och drivkrafter. Endast genom detta kan vi uppnå en win-win-win-situation som kommer stärka oss alla i ett globalt perspektiv och ge tillväxt och välfärd för framtida generationer.

Ett exempel på ett innovationssamarbete är Digital Demo Stockholm, där Stockholms stad, Stockholms läns landsting, KTH, Ericsson, Vattenfall, ABB, Skanska, Scania och Telia gått samman för att förbättra och underlätta för invånarna i Stockholmsregionen med hjälp av digitala lösningar. Målet är att Stockholm ska vara världens smartaste stad 2040.

0 kommentarer