Nyheter

23

nov

Här är slutfinalisterna till Stockholms stads Digitaliseringspris

Nu är det klart vilka som blir de tre slutfinalisterna till Stockholms stads Digitaliseringspris. Priset delas ut i samband med Kvalitetsutmärkelsen i Stadshuset på tisdag.

Från början var det sex finalister som nominerats för Stockholms stads Digitaliseringspris. Men  nu återstår bara tre. Juryn har sammanträtt och sållat fram de tävlingsbidrag som tar sig vidare hela vägen till slutfinalen i Stadshuset den 28 november:

Digitala parkeringsautomater:

Trafikkontorets nya digitala parkeringsautomater har gett avtryck i parkeringsbranschen. De drivs på solceller och den gamla pappersbiljetten används inte längre. De nya automaterna ger också möjlighet att betala med allt från bankkort till mobiler och smarta klockor.

Tidigare skrev trafikkontorets parkeringsautomater ut runt 7,5 miljoner papperskvitton årligen. Men pappersbiljetter kan både förfalskas och blåsa bort. De  gör det dessutom svårt att ta betalt av tvåhjuliga fordon.

De solcellsdrivna parkeringsautomaterna behöver inga elnätsanslutningar och är därför lätta att integrera i stadsmiljön. De kan enkelt flyttas för att anpassas till den föränderliga och växande staden.

 

Livsmedelskollen:

Mobilappen från miljöförvaltningen där stockholmarna på ett enkelt och visuellt smart sätt kan ta del av resultaten från de runt 10 000 livsmedelsinspektioner som miljöförvaltningen genomför varje år på restauranger, storkök och andra livsmedelsföretag i Stockholms stad.

Via Livsmedelskollen kan användaren användaren även anmäla brister i livsmedelshantering och misstänkt matförgiftning.

Appen kommunicerar i realtid med handläggarsystemet. Ett kontrollärende upprättas automatiskt och användaren får direkt ett diarienummer som kan användas vid uppföljning.

 

Screening av läs- och skrivsvårigheter:

Utbildningsförvaltningens grundskoleavdelning har framgångsrikt genomfört storskaliga tester ny AI-teknik (artificiell intelligens) för tidig upptäckt av läs- och skrivsvårigheter i skolan. Den nya screeningmetoden har testats på 900 elever på fyra grundskolor i årskurs 1-4. Metoden har nu gjorts tillgänglig för samtliga grundskolor i Stockholms stad.

Screeningmetoden går ut på att en kamera registrerar ögonrörelserna när barnen läser en kort text på bildskärm. Rörelsemönstret analyseras sedan av ett AI-program som med 90 procentig säkerhet kan avgöra om barnet ligger i riskzonen för läs- och skrivsvårigheter. Testet går snabbt och alla barn i en skolklass kan screenas.

I juryn för Digitaliseringspriset sitter biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell, Stokabs VD Staffan Ingarvarsson, innovationsdirektör Gunnar Björkman och Stockholms stads it-direktör Ann Hellenius.

Vinnaren av Stockholms stads Digitaliseringspris får 75 000 kronor.

De nya idéer som genereras genom Digitaliseringspriset ska hjälpa staden att höja livskvaliteten för stockholmarna och bidra till det bästa möjliga klimatet för företagare. Tävlingsbidragen ska skapa värde och nytta här och nu, utnyttja aktuell teknik, leda till förbättrade arbetssätt och tjäna som inspiration för andra verksamheter i staden.

– Digitaliseringspriset handlar om att hjälpa staden att utveckla nya smarta lösningar som underlättar för våra medborgare, säger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör och ordförande i juryn.

0 kommentarer