Nyheter

28

jun

Ytterligare ett datacenter ansluts till Stockholms fjärrvärmenät

Nu får ännu fler bostäder i Stockholm sin uppvärmning från datacenters. Den här gången är det molntjänstföretaget GleSYS datacenter i Västberga som kopplas in på Fortum Värmes fjärrvärmenät.

Överskottsvärmen från datacentret räcker till för att täcka uppvärmningsbehovet för över 1 000 lägenheter i närområdet.

Smartsthlm har tidigare berättat om Stockholm Data Parks uppmärksammade koncept för att använda överskottsvärme från datacenter för att värma upp bostäder i Stockholm.  Idag släpper många datacenter bara ut all överskottsvärme utan återanvändning.

I början av sommaren blev klart att att modejätten H&M etablerar ett nytt datacenter i Stockholm. Det nya datacentret ska kopplas in på Fortum Värmes fjärrvärmenät. Överskottsvärmen från datacentret räcker för att fixa uppvärmningen i cirka 2 500 lägenheter i Stockholm. Bakom Stockholm Data Park står Stockholms stad, Fortum Värme, Stokab och Ellevio.

Nu har det blivit dags att koppla in ytterligare ett datacenter på Fortum Värmes fjärrvärmenät.

Den här gången handlar det om GleSYS datacenter i Västberga. Överskottsvärmen härifrån kommer att förse mer än 1 000 lägenheter i närområdet med uppvärmning. Bakom anslutningen av datacentret står förutom Fortum Värme, EU-projektet Grow Smarter där Stockholms stad deltar.

Glenn Johansson, vd för GleSYS, säger i ett pressmeddelande att han är mycket nöjd med att överskottsvärmen från datacentret nu kan återvinnas. Han berättar att företaget länge letat efter en fungerande affärsmodell för att återvinna överskottsvärmen som alstras i deras datacenter.

– Det har inte känts bra att se på medan överskottsvärmen vädrat medan värmen vädrats ut i tomma intet bara för att det inte har funnits teknik eller intresse att återvinna. Så det här är ett jättespännande projekt som verkligen tror på.

0 kommentarer