Nyheter

26

jan

Open Stockholm Award-finalisterna: Cityfeed – myndighetsinformation exakt när man behöver den

Pushnotiser i mobilen om allt från trafikstockningar och bränder till nya detaljplaner och bostadsannonser. Grundtanken i Cityfeed är att du via en enda mobilapp ska få koll på allt som händer i precis det område där du för tillfället befinner dig.

– Du kan tänka dig Cityfeed lite som en slags nyhetstjänst fast med geografiskt anpassad myndighetsinformation från Stockholms stad, SMHI, polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, med flera, säger Mike Steere, på företaget Thundermaps som ligger bakom appidén.

Cityfeed är ett av finalbidragen i årets Open Stockholm Award, tävlingen där utvecklare från hela världen deltar med lösningar till nya digitala tjänster för stockholmare med hjälp av öppen data från Stockholms stads dataportal Open Stockholm.

Mike Steere på Thundermaps

Pushnotifieringarna i Cityfeed-appen är till allra största del myndighetsinformation. Det är viktigt att den alltid upplevs som relevant i det ögonblick som den dyker upp i användarens mobil, säger Mike Steere.

Fokus ligger därför på information som antingen direkt kan påverka användarens säkerhet, resväg till jobbet eller som kan påverka just den stadsdel där han eller hon bor.

– Den övergripande idén är att presentera myndighetsinformation och även öppen data på ett sätt som gör den omedelbart relevant i användarens vardagsliv, säger Mike Steere.

– Tanken är också är att du genom notifieringarna ska få en känsla för vad som händer i din närhet, just på den plats där du för tillfället befinner dig. Saker som händer men som du inte ser fysiskt när du passerar, tillägger han.

Ett typexempel skulle kunna vara att användaren precis när han eller hon passerar ett visst kvarter i sin stadsdel får en pushnotis om att ett nytt detaljplaneförslag precis gått ut på samråd just där.

–  Du skulle även kunna få en notifering om det kommer en ny bostadsannons för just det kvarteret. När det gäller detaljplaner kan Cityfeed också hantera synpunkter från allmänheten. Så appen skulle kunna spela en roll i samrådsprocssen också, säger Mike Steere.

Thundermaps, som har kontor i flera länder, har fått stöd av EU:s innovationsprojekt Horizon 2000 för att utveckla en pilot av sin Cityfeed-tjänst. Företaget samlar redan idag in öppen data från bland andra MSB, SMHI och Trafikverket, berättar Mike Steere.

Läs om andra finalbidrag i årets Open Stockholm Award:

Open Air – Marc Andersson, Joakim Larsson och Sami Ahlfors

Stockholm Garden – Marius Koppeng, Misbah Uddin, Emil Pedersen och Nasir Uddin

* Sun4You – Joachim Lindborg

Asthma Watch – Peter Rosengren

Foonenergy – Gaurav Rathee

DigitArch – Santo Fiore Bettina

The Pulse of Stockholm – Philike Horton

Smartline – Martin Voorma

0 kommentarer